pondelok 3. marca 2014

POCITY A INTUÍCIA – NÁŠ NAVIGAČNÝ PRÍSTROJ

Do témy fungovania nášho tela a mysle neodmysliteľne patrí aj téma nášho osobného navigačného prístroja. Ako zistíme, že je niečo pre nás vhodné alebo naopak nevhodné? Ako si v celom živote vyberať to najlepšie pre nás v danej chvíli? Ako sa uistíme, že nerobíme „chybu“?
Našou najlepšou a najistejšou orientáciou je naša intuícia a naše pocity. Intuícia – naše vyššie ja vždy vie, čo je pre nás najvhodnejšie. Horšie však je, že stále veľká väčšina z nás dospelých ju už nevie vôbec používať. Od malička nám predsa vždy niekto hovoril, čo máme robiť, takže často vôbec nevieme, čo chceme naozaj my sami a ako to máme vlastne zistiť, čo je pre nás najlepšie a čo nám teda chce tá naša intuícia povedať?
Preto by som vám rada predostrela jednoduchý návod, ako komunikovať sám so sebou v každej možnej situácii – či už sa rozhodujete medzi novými prácami, medzi tým, čo máte jesť alebo sa budete v našom seriáli rozhodovať, akú očistu alebo zmenu života by ste chceli či mali podstúpiť – tento spôsob vám určite pomôže:
Sadnite si niekde do ticha, kde nebudete rušení, vystrite chrbát a počas celého procesu sa usmievajte. Aj keď budete mať ťažké obdobie a budete sa usmievať tak trochu nasilu, urobte to, veľmi vám to pomôže naladiť sa na lepšiu „vlnu“. Zavrite oči a párkrát sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite a zaželajte si, že chcete dosiahnuť toto „Mám ideálne riešenie pre moju situáciu“. A potom si položte otázku, na ktorú chcete odpoveď. Napr. „Mám si dať jablko alebo mrkvu? Mám vziať tú novú prácu? Mám použiť tento návod? Mám sa zaoberať touto myšlienkou? Mám odcestovať? Čo si mám vybrať?“
Alebo ešte lepšia možnosť je použiť univerzálnu otázku – „Čo je pre mňa ideálne urobiť?“
A čakajte na prvú odpoveď. Je jedno odkiaľ budete mať pocit, že prišla, či ste si ju nahovorili sami, alebo je to odniekiaľ z vašej hlavy či odinakiaľ. To nie je podstatné. Čo je ale podstatné je, aby ste sa touto odpoveďou riadili. Možno sa vám bude zdať zvláštna a začnete nad ňou polemizovať, ale je to to najlepšie, čo môžete urobiť. A ak príde odpoveď, ktorú neviete, ako máte zrealizovať, pýtajte sa znova, ako na to.

Skúste tento potup praktizovať čo najčastejšie, postupne už budete vedieť získať tieto odpovede oveľa rýchlejšie, možno nebudete musieť ani len oči zavrieť. A takýmto spôsobom budete vždy vedieť, že ste urobili to najlepšie, čo ste mohli, že ste si svoje rozhodnutie vybrali vedome.
Ďalším skvelým a jedinečným nástrojom našej navigácie sú naše pocity. Ak sa cítime dobre, ideme svojim správnym smerom, budujeme si svoj ideálny život a ak si budujeme svoj ideálny život, cítime sa ešte lepšie. Ak sme dobre naladení, priťahujeme si do života veci, ktoré chceme zažívať, ktoré chceme mať, ako chceme žiť a podobne.
Ak však robíme veci, o ktorých nie sme niekde vnútri presvedčení, robíme ich väčšinou len preto, lebo nám niekto povedal, že to tak má byť alebo máme pocit, že to urobiť MUSÍME, potom sa cítime zle. A ak sa cítime zle, nepripravujeme si veru pôdu pre ideálny šťastný život, čo na nás zase pôsobí spätne a my sa cítime ešte horšie. Ak ste nešťastní, často sa môžete snažiť, koľko len chcete, ale dostanete vždy niečo iné alebo práve opak toho, čo ste chceli.
Preto ak máte pred sebou nejaké rozhodnutia, snažte sa vyberať si takú možnosť, z ktorej máte úplne dobrý pocit, nie je tam žiadne ALE. Ak vás žiadna možnosť hneď nenapadne, rozmýšľajte, kombinujte a skúšajte, čo by mohlo fungovať, dokým takú možnosť nenájdete. Môžete použiť aj hore uvedený postup. Ak je to vec, ktorá sa netýka len vás, o to viac sa vždy snažte hľadať s druhou osobou (alebo osobami) len také riešenie, s ktorým budú všetci bez výhrad spokojní. Ako náhle musí niekto robiť kompromisy, nie je to dobré ani pre ostatných a skôr či neskôr sa niečo pokazí.
Tieto návody používajte všade, kde sa bude dať, rovnako aj pri našom ďalšom seriáli – Očista mysle a tela. Vyberajte si pre seba to, čo budete cítiť ako najlepšie. Pýtajte sa sami seba, či a čo je to pre vás vhodné. Ak budete mať z niečoho zlý pocit, radšej to nerobte, nemusí to byť pre vás vhodné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára