piatok 11. júla 2014

7 vecí, s ktorými by ste mali prestať (hneď)

V oblasti nášho osobného rozvoja, produktivity, zlepšovania vzťahov, či zabezpečenia finančnej stability, je veľmi užitočné poznať okrem zoznamu vecí, ktoré chceme/máme urobiť, aj tie, ktoré by sme robiť nemali.
Tieto veci nám pomáhajú odhaliť neproduktívne návyky, ktoré nás brzdia v akejkoľvek oblasti.
S ktorými vecami by ste teda mali prestať…?

Starať sa o tých nesprávnych ľudí

Sledovanie (ne)skutočných príbehov ľudí v reality show, v ktorých ide o život, doslova zabíja váš drahocenný čas a žiaľ aj mozgové bunky.
Komerčná zábava v takomto plytkom podaní nemá čo robiť v programe človeka, ktorý chce mať niečo spoločné so svojím vlastným rozvojom.
Nepotrebujete sledovať bulvár a súkromné životy ľudí, ktorých nezaujímate a ktorí by nemali zaujímať vás.  Venujte tieto drahé chvíle radšej sebe, svojej rodine, priateľom, blízkym, svojim zákazníkom, zamestnancom, alebo komukoľvek, kto skutočne ocení vašu pozornosť a záujem.
A ak stretávate nových ľudí, buďte zdvorilí a otvorení, ale nie je potrebné, aby ste boli s každým hneď najlepší priateľ.
Takto budujete len množstvo povrchných vzťahov, ktoré vám ale vtedy, keď budete potrebovať podporu, nič neposkytnú. Dobré vzťahy je potrebné poctivo budovať, venovať im čas, dôveru a pozornosť.

Zamerať všetku svoju pozornosť na budúce udalosti namiesto prítomných okamihov

Človeku, ktorý je neustále ponorený v myšlienkach na zajtrajšok, uniká dnešok a všetko, s čím prichádza.
Posúvajte sa smerom k svojim cieľom, ale nezabúdajte oceniť aj cestu, ktorá vás vedie z jedného bodu do druhého. Užívajte si každú chvíľu a každú skúsenosť, každý krok, ktorý robíte práve tu a práve teraz.

Odkladanie rozhodnutí

Niekedy nás stojí menej námahy veci urobiť, než sa rozhodnúť ich urobiť. Život je plný náročných rozhodnutí.
Ako sa posúvate vpred narazíte na mnoho križovatiek, na ktorých sa budete musieť rozhodnúť pre ďalší smer. Pamätajte, že nie je tak dôležitá cesta, ktorú si vyberiete, ako samotný fakt, že si niektorú vyberiete.
Veľa životných rozhodnutí má tlačidlo „návrat“ a ak urobíte chybu, nech je pre vás ďalšou skúsenosťou.
Rozhodovanie je niekedy bolestivé. Ale nič nie je viac skľučujúce, ako byť neschopný rozhodovať sa. Takže, ak budete nabudúce stáť pred dvoma voľbami, nebuďte tými, ktorí volia tretiu – nezvoliť nič.

Hovoriť „áno“, keď v skutočnosti myslíme „nie“

Váš čas v živote je extrémne limitovaný. A práve preto, že si to extrémne neuvedomujeme, zaväzujeme sa k sľubom, ktoré nie je pre nás reálne splniť, len preto, že chceme vyhovieť druhým viac, ako sami sebe.
Pravdou však je, že dôvera sa buduje ľahko, ale stratená dôvera sa získava späť naozaj len veľmi ťažko. Ľudia skôr pochopia, ak ich požiadavku odmietnete, než to, ak sa budete vyhovárať, prečo ste ju nesplnili. Hovorme nie, ak vieme, že niečo nie sme schopní, alebo ochotní splniť.
Je potrebné definovať si vlastné hranice a naučiť sa hovoriť „nie“ je jeden z nevyhnutných zvykov, ktoré si musíte osvojiť pre vašu duševnú harmóniu. Nikdy nemôžete vyhovieť všetkým. Ale nevyhoviete nikomu, ak vy sami nebudete v psychickej pohode.

Kupovanie vecí, ktoré nepotrebujeme

Vedieť správne hospodáriť s peniazmi je jedna z najviac prospešných schopností, ktoré môžeme budovať a zlepšovať.
Konzumná spoločnosť, v ktorej žijeme, sa nás dennodenne snaží presvedčiť o množstve vecí, ktoré potrebujeme pre svoje šťastie.
Reklamné kampane šikovne apelujú na našu túžbu po zdraví, kráse, útulnom domove, pohodlí, usporiadaných vzťahoch a šťastných pocitoch spojených s vlastníctvom ponúkaných vecí. Aj tu by mala platiť zásada, že menej je niekedy viac.
Nie je nič zlé na tom, ak si užívame komfort, ktorý nám môžu peniaze priniesť, avšak veci sú stále len veci a nikdy nám neprinesú skutočný pocit naplnenia. To najvzácnejšie, čo potrebujeme pre svoje šťastie, sa totiž ani kúpiť nedá.
Zvažujte múdro, či veci, ktoré kupujete budú pre vás skutočne užitočné, inak sa z nakupovania stane deštruktívny zvyk, ktorý vám môže priniesť množstvo problémov.

Klebetenie

Nie je snáď väčšia strata času v komunikácii s druhými ľuďmi, ako hovorenie o iných ľuďoch.
Ak chcete niečo vedieť o druhom človeku, spýtajte sa ho a prestaňte predpokladať. To je totiž najlepší spôsob ako klebety vznikajú a šíria sa.
Sústreďte sa na to, aby ste menej súdili a viac milovali, rázne odmietnite pokušenie šepkať si o druhých ľuďoch, alebo ich vykresľovať v zlom svetle.
Voľte správne svoje slová, aby sila vášho hlasu zrkadlila pravdu, pretože schopnosť byť úprimný a čestný odráža vašu vnútornú múdrosť.

Vypĺňať každý okamih nejakou činnosťou

Byť zaneprázdnený a permanentne nevyspatý je veľmi moderné.
Vidíme okolo seba pobehovať ľudí neustále s telefónom na uchu, ktorí robia veľa a v skutočnosti nespravia nič, pretože majú nesústredenú a preťaženú myseľ.
Všetci potrebujeme vypnúť. A potrebujeme nájsť rovnováhu medzi činnosťou a odpočinkom. Náš organizmus je veľmi jemne vyladený systém, ktorý na to, aby fungoval potrebuje obnovu energie.
Podceňujeme význam kvalitného spánku hoci vieme, že sa cítime omnoho lepšie, zdravšie a veselšie, keď si ho doprajeme.
Aj počas dňa je veľmi dôležité nájsť si čas na seba, na ticho, v ktorom nebudú žiadne problémy a žiadne hľadanie riešení. Vypustite všetok stres a jednoducho buďte a dýchajte.
A čo by podľa vás malo byť ešte na zozname vecí, s ktorými treba prestať?
ZDROJ: http://projektzivot.org/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára