pondelok 27. januára 2014

17 praktických tipov ako žiť Zlaté Pravidlo

Jedno z mála pravidiel, ktorým sa snažím žiť svoj život a každým deň zlyhávam, je Zlaté Pravidlo.
Milujem jednoduchosť zlatého pravidla a jeho zmysel pre šťastnejšie spolužitie s ľuďmi a rovnako aj snaženie sa spraviť môj život šťastnejším.
Je to pravda: Pravidlo, že druhých treba súdiť, ako by ste chceli, aby oni na ich mieste súdili vás, vedie ku vášmu vlastnému šťastiu.
Povedzme, že aplikujete Zlaté Pravidlo do všetkých stretnutí s druhými ľuďmi, pomôžete svojmu susedovi, vašu rodinu budete obdarovávať dobrom, vypočujete vášho kolegu, keď má problém a poradíte mu alebo pomôžete úplne cudziemu človeku, keď to bude potrebovať.
Teraz, tieto činy budú určite dobré pre ľudí, pre ktorých to robíte a ku ktorým ste tak milí…ale tiež začnete pozorovať veľmi čudnú vec. Ľudia sa k vám začnú správať lepšie.
A čo je ešte lepšie, objavíte rastúcu spokojnosť zo samého seba, vieru v samého seba a presvedčenie, že ste dobrá osoba a že si môžete veriť.
A snáď si nemyslíte, že tieto veci nestoja za spomenutie. Sú to obrovsky dôležité veci. A pre tento dôvod – neuvažujem ani nad tým, že svet by bol oveľa lepší miestom, ak by všetci žili podľa tohto pravidla – vám odporúčam, aby ste sa začali sústrediť na toto Zlaté Pravidlo a aby ste sa ho snažili začať žiť, čo najviac sa dá.
Priznávam, že existujú silné argumenty proti tomuto pravidlu. Že existujú logické argumenty, že pokiaľ Zlaté Pravidlo zoberiete príliš seriózne, tak prestane fungovať.
No tieto argumenty tu nebudem rozoberať. Pravdou je, že na dennodennej báze z vás Zlaté Pravidlo spraví lepšieho človeka, ľudia okolo vás budú šťastnejší a komunita, v ktorej žijete, bude lepším miestom.

Poďme sa pozrieť na niekoľko praktických tipov, ako môžete Zlaté Pravidlo žiť vo vašich životoch:

Praktizujte empatiu. Spravte si návyk z toho, že budete stavať seba do pozície druhých. Nech je to akákoľvek osoba. Či už je to partner, kolega, ľudia, ktorých stretnete na ulici. Skutočne skúste pochopiť, do takej miery, do akej ste schopní, aké je to byť ako oni, čím si prechádzajú a prečo robia to, čo robia.
Praktizujte súcit. Potom, čo dokážete pochopiť druhú osobu a budete cítiť, cez čo si táto osoba prechádza, naučte sa, ako môžete zrušiť jej utrpenie. A keď objavíte nejaký spôsob, spravte niečo, aby ste toto utrpenie uľahčili.
Ako by ste chceli, aby sa k vám chovali? Zlaté pravidlo neznamená, že by ste sa mali ku ostatným chovať presne tak, ako by ste chceli, aby sa k vám chovali oni….znamená to, že by ste si mali predstaviť, ako by chceli, aby sa ku nim ľudia chovali a potom to spraviť.
Spýtajte sa, ako by ste chceli, aby sa k vám chovali, keby ste v ich situácií. John F.Kennedy  to spravil počas kontroverzných dní segregácie medzi čiernym a bielym obyvateľstvom v roku 1960, keď bielych Američanov vyzval, aby si predstavili, že by sa na nich pozeralo ako na zvery a že by sa k nim ostatní správali ako otroci iba preto, že majú inú farbu pokožky.
Buďte priateľskí. Keď neviete čo, riaďte sa podľa tohto tipu. Zvyčajne je bezpečné byť priateľský ku ostatným. Samozrejme, že existujú prípady, kedy ostatní jednoducho nechcú, aby sa ku nim niekto správal priateľsky a vtedy by ste si mali dávať pozor.
A tiež by ste mali byť vhodne priateľský a nepreháňať to. Ale predsa kto nemá rád, keď je všade vítaní a všetci ho majú radi?
Buďte nápomocní. Toto je pravdepodobne jedna z najväčších slabín našej spoločnosti. Jasne, že tam vonku je veľa ľudí, ktorí pomáhajú a sú nápomocní a tým skladám poklonu. Ale všeobecne existuje tendencia starať sa o seba a ignorovať problémy iných. Nebuďte slepí voči potrebám a problémom druhých. Pozrite sa, či neviete pomôcť ešte predtým, než vás o to požiadajú.
Pri jazdení buďte inteligentní.  Ďalšia slabina spoločnosti. Existuje veľa prípadov, kedy sa pri jazdení zachováme sebecky. Nechceme uhnúť, bránime v prejazde, vytrubujeme a nadávame. Možno je to kvôli izolácií v aute. Určite sa tak nesprávame normálne.
Počúvajte ostatných.  Ďalšia slabina: všetci chceme rozprávať, ale iba niektorí z nás chcú aj počúvať. A aj napriek tomu chceme, aby nás všetci počúvali.
Takže dajte si tú námahu a skutočne počúvajte, čo vám hovorí druhá osoba, namiesto toho, aby ste čakali, kým na vás príde rad a budete môcť začať rozprávať. Úžasne vám to pomôže porozumieť ostatným.
Prekonajte predsudky. Každý z nás má predsudky, či už založené na farbe pokožky, atraktívnosti, výške, pohlaví, veku….je to tak ľudské. Ale skúste na každého človeka pozerať ako na individuálnu ľudskú bytosť , s jedinečnou výchovou, potrebami a snami. A aj napriek rozdielom sa snažte medzi vami a druhými osobami vidieť podobnosti.
Zastavte kritizovanie. Všetci občas radi kritizujeme ostatných. Či už sú to ľudia, ktorých poznáme alebo ľudia, ktorých vidíme v televízií. No spýtajte sa, či by ste chceli byť kritizovaní, ak by ste boli na mieste tej osoby. Odpoveď je takmer vždy „nie“. Zastavte svoje kritizovanie a namiesto toho sa naučte komunikovať s inými pozitívnejším spôsobom.
Nekontrolujte ostatných. Taktiež nie je veľmi bežné, že by ľudia boli radi, keď ich niekto kontroluje. Verte mi. Tak to nerobte ani vy. Viem, že je to ťažké, pretože sme prirodzene nastavení tak, aby sme to robili.
Ale keď sa dostaví nutkanie kontrolovať iných, pozrite sa na to z pohľadu osoby, ktorú sa snažíte kontrolovať. Asi by ste na jej mieste chceli autonómiu a slobodu, nie? Tak prečo potom chcete tieto veci brať druhým?
Buďte dieťa. Nutkanie kontrolovať a kritizovať je silná hlavne, keď sme dospelí, ktorí sa rozprávajú s deťmi. V niektorých prípadoch je to nevyhnutné, nechcete predsa, aby si dieťa ublížilo. Ale vo väčšine prípadov to vôbec nie je treba.
Pozrite sa na to z pohľadu dieťaťa. Spomeňte si, aké to bolo byť dieťaťom a aký ste mali pocit, keď vás kritizovali a kontrolovali. Asi sa vám to veľmi nepáčilo.
Pošlite si pripomienku. Pošlite si pripomienku, v ktorej bude, že by ste svoj život mali žiť podľa Zlatého pravidla. V opačnom prípade sa vám môže stať, že na to zabudnete.
Priviažte si o prst gumičku. Ale si nejako inak pripomeňte, že by ste sa mali riadiť podľa Zlatého Pravidla, keď komunikujete s ostatnými.
Dajte to na stenu alebo si z toho spravte domovskú stránku.
Pozdvihnite sa nad pomstu. Každý  z nás zvykne zaútočiť späť, keď sa ku nám ľudia nechovajú dobre. Je to prirodzené. No vy môžete odolať tomuto nutkaniu. Zlaté pravidlo je dôležitejšie ako pomsta. Je to o správaní sa k ľudom dobre aj napriek tomu, že oni sa k vám správajú všelijako.
Znamená, že by ste sa mali poddať? Nie…svoje práva musíte obraňovať, ale môžete to robiť spôsobom, ktorým sa stále môžete ku ostatným správať dobre a neútočiť späť iba preto, že sa k vám oni správali zle ako prví.
Buďte zmenou. Gándhi nám povedal, že by sme mali byť zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete. Škoda, že často rozmýšľame nad týmto citátom v súvislosti s veľkými zmenami, ako chudoba, rasizmus a násilie.
Samozrejme, že sa to dá použiť na tieto veci….ale taktiež je to využiteľné v oveľa menšom meradle: vo všetkých komunikáciách medzi ľuďmi. Chcete, aby sa ľudia ku sebe správali s väčším súcitom a dobrotou? Tak začnite najprv so sebou. A aj keď sa svet nezmení, aspoň vy budete iní.
Uvedomte si, aký je to pocit. Uvedomte si, ako vaše činy ovplyvňujú ostatných, hlavne ak sa k nim začnete správať s dobrotou, súcitom, rešpektom, vierou a láskou. Ale uvedomujte si tiež zmenu v sebe. Cítite sa teraz zo seba lepšie? Šťastnejšie? Istejšie? Ochotnejšie veriť ostatným, keď viete, že môžete veriť samému sebe?
Tieto zmeny prichádzajú pomaly a po častiach, ale ak im budete venovať pozornosť, uvidíte ich.

V akých situáciách ste vy použili Zlaté Pravidlo?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho, prosím, aj s ostatnými:

Autor článku: 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára