pondelok 13. januára 2014

Ako si určiť a dosiahnuť vaše životné ciele

Ako si vybrať životné ciele

Na túto otázku neexistuje správna odpoveď. Niektorí ľudia už dlhšie poznajú, čo skutočne chcú, ale nepracujú na tom a pre takýchto ľudí stačí iba troška zamyslenia sa, aby si uvedomili, že je to naozaj to, čo chcú a mali by na tom začať pracovať.
Pre iných to zase bude ťažšie, pretože nikdy nezistili, aké sú ich sny alebo čo by chceli dokončiť. Pre nich tu mám pár návrhov:
  1. Doprajte si čas na tiché rozmýšľanie.
  2. Rozmyslite si, čo je pre vás dôležité.
  3. Zamyslite sa na tým, čo by ste chceli, aby o vás ľudia hovorili, keď umriete.
  4. Premýšľajte ešte raz – spravte si zoznam vecí, ktoré chcete v živote robiť, veci, ktoré znejú zábavne a vzrušujúco a úžasne a potom si z tohto zoznamu vyberte to najlepšie.
  5. Na vaše životné ciele nemusíte prísť hneď teraz. Možno môžete začať myslieť na niečo, čo by ste radi dosiahli o 6 mesiacov alebo o rok a potom môžete pokračovať v objavovaní týchto vecí, až kým nenájdete svoje ciele.

Ako sa tam dostať

Ak poznáte svoje ciele, ďalšia otázka je, ako sa k nim dostať. Skvelá metóda, ktoré som použil už niekoľkokrát a je dokonca využívaná v armáde sa volá spätné plánovanie.  Tu je malý opis toho, ako funguje:
  • Majte jasne definovaný cieľ s jasne definovaným výsledkom – mali by ste byť schopní predstaviť si, aké to bude, keď dosiahnete želané výsledky.
  • Aká je posledná vec, ktorú budete musieť spraviť, aby ste dosiahli želané výsledky? Ak je vašim cieľom napísať knihu, posledná vec, ktoré budete musieť spraviť, bude upraviť knihu a pripraviť finálnu verziu (Samozrejme myslím predtým, než sa vydavateľstvo postará o tlač, dizajn, marketing atď.)
  • Akú vec budete musieť spraviť hneď pred týmto krokom? Ak pokračujeme v našom príklade, budete asi potrebovať nejakého skúseného človeka, editora, ktorý si prejde prvú verziu knihy a dáva vám nejaké rady na zlepšenie, nejaké odporúčania a úpravy.
  • Akú vec budete musieť spraviť pred týmto krokom? Budete musieť pripraviť prvú verziu knihy, aby ste ju potom mohli dať editorovi.
  • A čoskoro dorazíte až ku úplne prvému kroku. Prvý krok je to, na čo sa musíte sústrediť. V našom prípade môžete začať tak, že porozmýšľate nad nejakými nápadmi, o čom by mohla byť vaša kniha.
Ak sa riadite podľa tohto plánu, tak máte jasný krok po kroku návod, ako dosiahnuť váš cieľ. Teraz iba potrebujete poznať spôsob, ako merať vaše ciele a dosiahnuť ich.

Ako merať a dosahovať vaše ciele – zjednodušená verzia

Ako navrhol Robert, potrebujeme dobrý dokument alebo softvér, aby sme mohli merať všetky naše ciele a aby sme si ich mohli rozdeliť do rôznych častí nášho života (1 rok, 5 rokov, 10 rokov, atď.). To môže byť veľmi komplikované, na čo som prišiel experimentovaním a skúšaním.
Takže ako to môžeme zjednodušiť? Zo všetkých vašich cieľov si vyberte jeden, ktorý dosiahnete počas ďalších 12 mesiacov. Ak nemôžete za 12 mesiacov dosiahnuť ani jeden z nich, vyberte si podcieľ z vašich životných cieľov a dosiahnite aspoň ten. A vyberte si iba JEDEN cieľ. Tu je príklad:
Životný cieľ: vybudovať vysnívaný dom
Ročný cieľ: ušetriť si 5000 eur, aby som môj vysnívaný dom mohol kúpiť alebo postaviť
Potom, čo ste si určili váš ročný cieľ (a pamätajte si, že si máte vybrať iba jeden – nie jeden pre každú oblasť vášho života, ale vážne iba jeden), vyberte si strednodobý cieľ, ktorý môžete dosiahnuť za 3 až 6 mesiacov. Mal by to byť veľký kus vášho ročného ciela.
Napríklad:
Strednodobý cieľ: ušetriť 2500 eur za 6 mesiacov
Potom si vyberte krátkodobý cieľ, ktorý môžete dosiahnuť za 1-2 týždne. Napríklad:
Krátkodobý cieľ: nastaviť si automatické platby z môjho účtu, ktoré pôjdu rovno na sporiaci účet – množstvo : 200 eur za mesiac.
Dôvod prečo by ste sa mali sústrediť iba na jeden cieľ je taký, že je ťažké merať viacero cieľov a je ťažké vydržať sa sústrediť na viac ako jeden cieľ v jeden časový úsek. Ak by ste mali dosiahnuť za tento týždeň iba jednu vec,  tak môžete všetko svoje úsilie a energiu upriamiť práve na tento jeden cieľ a preniesť ho do reality.
Ale ak musíte tento týždeň spraviť 3-5 vecí, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že nespravíte ani jednu z nich.
Sústreďte sa teda na vaše krátkodobé ciele (1-2 týždne) a potom, keď ich dokončíte, vyberte si ďalšie krátkodobé ciele, ktoré vás dostanú ku vašim strednodobým cieľom. Potom, čo ste dosiahli aj vaše strednodobé ciele, vyberte si nové strednodobé ciele, ktoré vás priblížia ku vašim dlhodobým (ročným) cieľom.
Potom, čo je váš dlhodobý cieľ dokončený, zamerajte sa na nové dlhodobé ciele. Držte sa tohto prístupu a uvidíte, že toho dosiahnete veľa.
Tu je ďalší príklad:
Ročný cieľ: dať v práci výpoveď a začať pracovať doma.
Strednodobý cieľ : začať online firmu, ktorá mi prinesie príjem.
Krátkobodý cieľ : porozmýšľať a vyhľadať nápady pre online firmu.
Zistil som, že tento zjednodušení systém mi pomáha zostať sústredený. Viem, že je ťažké vybrať si jeden cieľ, pretože väčšina z nás chce naraz dosiahnuť 10 alebo viac cieľov, ale myslím si, že sa oplatí rozhodnúť sa, čo je pre vás to najdôležitejšie.
A meranie cieľov je jednoduché: na malý papier si napíšte tri veci : váš ročný cieľ, váš strednodobý cieľ a váš krátkodobý cieľ. Keď dosiahnete krátkodobý cieľ, preškrtnite ho a napíšte si nový. Nepotrebujete žiadny drahý softvér alebo plánovací systém.
Podstatné je, aby ste udržali svoju sústredenosť na jednom cieli a aby ste využili všetku vašu energiu na to, aby ste ho dosiahli. Nezabudnite, že sa nemôžete nechať rozptyľovať.
Nech je to žiariaci bod na horizonte, na ktorý sa budete neustále pozerať a kvôli ktorému prekonáte všetky prekážky, ktoré sa pred vami objavia. Udržte si svoju sústredenosť a dosiahnete čokoľvek.
Autor článku: 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára