streda 6. novembra 2013

Tajomstvo úspechu: stačí nám menej spánku?

Mnohí z nás tvrdia, že potrebujeme len veľmi málo spánku na dobitie energie. Tieto tvrdenia sú viac než len veľké reči.
ŠŤASTIE – Významné udalosti obkľučujú vedúcich pracovníkov, ktorí nespia veľmi dlho. Martha Stewart vyhlásila, že spať bude priemerne štyri hodiny v noci, ako Indra Nooyi, generálna riaditeľka PepsiCo (PEP). Jej predchodca, Steve Reinemund, zobúdzal najčastejšie okolo 5-tej hodine, aby stihol prebehnúť 4 míle a končil v posteli večer okolo 11-tej hodine. „Spím normálne päť až šesť hodín,“ povedal v rozhovore. „Nikdy som nespával dlhšie.“ Zdá sa to byť dostatočné: „Väčšinou nemám problém zobudiť sa bez budíka.“
Potreba menej spánku predstavuje tajomstvo k úspechu - dáva ľuďom možnosť pracovať dlhšie a pritom mať svoj súkromný život.
Podľa Davida Volpiho, špecialistu na spánok a zakladateľa Eos Sleep (predtým Manhattanské centrum pre zdravý spánok, Manhattan Snoring and Sleep Center), dospelí zvyčajne potrebujú šesť- až osemhodinový spánok. To znamená, že niektorým ľuďom, ako napríklad Reinemundovi (terajšiemu dekanovi na škole Wake Forest University Schools of Business), môže stačiť iba šesť hodín spánku. „Ak si ľahnete na šesť hodín večer a cítite sa dobre, keď sa zobudíte a neunavíte sa celý deň, dostanete odpoveď," dodáva. "Vaše telo vám prezradí, či nepotrebujete viac oddychu.“
Ak potrebujete osem hodín spánku ako väčšina ľudí, dá sa nájsť spôsob, ako byť úspešný a pritom oddychovať takmer rovnako ako priemerný Američan (ktorý podľa štatistiky úradu práce spí priemerne 8,67 hodiny denne).

Mana Lonescu má na starosti vedenie marketingovej spoločnosti Lightspan Digital so sídlom v Chicagu. Ako podnikateľka si myslela, že by mala spať menej a viac sa venovať práci. „Ľudia považujú za hrdinské nespať a vychvaľovať sa tým,“ hovorí. Nakoniec sa jej stalo, že zaspala za volantom.
Nebola to veľká nehoda, „ale zbytočne som stratila niekoľko hodín zo svojho života.“ Odvtedy chodí do postele o 11-tej a prebúdza sa okolo 7-mej. „Všetko sa zrazu zmenilo,“ priznáva. „Dokážem pracovať viac, rozhodnutia robím ľahšie, obchody uzatváram jednoduchšie. Prebehla som polovicu maratónu a riešila som problémy, ktoré sa mi predtým zdali nemožné vyriešiť.“ Inými slovami začala efektívnejšie využívať svoj čas.
Jane Glazer,  majiteľka QCI Directu so 100 zamestnancami, je zvyčajne v posteli o 22:30 a vstáva okolo 06:30. Stále je tam pokušenie odpovedať ešte na jeden e-mail pred spaním,“ nemôžete fungovať a viesť spoločnosť bez dostatočného spánku,“ hovorí . „Na začiatku podnikania som sa snažila pracovať dlhšie, ale rýchlo som sa naučila, že musím aj relaxovať, aby som nebola vyčerpaná už popoludní.“
A čo s ľuďmi, ktorí tvrdia, že potrebujú iba štyri hodiny spánku?“ Z miliardy ľudí na svete určite sú aj takí, ktorí potrebujú len štyri hodiny spánku denne,“ hovorí Volpi . „Oni predstavujú výnimku z pravidiel.“
Myslíte si, že je nepravdepodobné, že by títo šialenci boli všetci zhromaždení na Wall Street a vo výkonných pozíciách z Fortune 500 firiem?
Prieskum Národnej spánkovej nadácie (National Sleep Foundation) z roku 2007 sa zameral na ženy a matky, ktoré pracujú na plný úväzok a majú deti v školskom veku. Ukázalo sa, že tieto ženy spia menej ako šesť hodín denne cez pracovný týždeň. Podľa amerického prieskumu využívania voľného času tieto ženy spia v priemere osem hodín denne (čo znamená, že spánkom trávia 13 hodín každý večer počas víkendu a približne šesť hodín cez pracovné dni).
Môžete sa neustále vyhovárať na konkurenčnú kultúru, hovorí Cali Williams Yost, majiteľka firmy Work + Life Fit, Inc., ktorá poskytuje konzultáciu ohľadom organizačných otázok. „Tak ako aj čas na dovolenku, aj spánok symbolizuje prepojenie s prácou aj s rodinou.“ dodáva.
„Predpokladám, že niektorí ľudia naozaj nepotrebujú spánok. Chvália sa, ako málo odpočinku potrebujú, pritom majú neliečené poruchy spánku. Mohli by zaspávať ako iní ľudia, keby dostali pomoc.“ Potom by sa mohli tešiť na zvyšok dňa o trochu viac.
Preložila:Erika Nagyová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára