pondelok 14. októbra 2013

Pár užitočných rád do života sa stále hodí...


1. Vždy platí "niečo za niečo"

Skoro každý jedná na základe vlastného zájmu (a hlavne ak tvrdí, že tomu tak nie je). Počítajte s tým, že za akúkoľvek pomoc, ktorú dostanete pri budovaní svojej kariéry alebo podnikaní, druhá strana niečo očakáva – či už teraz, alebo v budúcnosti. Ale nezabúdajte, že …

2. Existujú ľudia (aj keď ich veľa nie je), ktorým stačí dobrý pocit z toho, že pomáhajú druhým.
Stáva sa to zriedka, ale stáva - nájdu sa ľudia, ktorý pomáhajú jednoducho preto, že sa vďaka tomu cítia dobre. Takýchto ľudí je ťažké nájsť; pokiaľ niekoho takého stretnete, postarajte sa, aby bol pevnou súčasťou vášho života.
3. Nudní ľudia víťazia
Najúspešnejší ľudia robia veľa nudných vecí. Rutina, prísny režim, tvrdá práca deň za dňom... to je cesta k úspechu. Každý špičkový atlét, hudobník alebo úspešný obchodník strávi tisíce hodín tréningom a vynaloženým úsilím. Sú úspešný predovšetkým preto, že sú ochotní robiť to, čo iný ľudia robiť nechcú. Naučte sa užívať si nudu a rýchlejšie prekonáte ostatných. 
4. Prestaňte brainstormovať a začnite si požičiavať
Väčšina ľudí sa snaží byť originálom - a chcú byť vnímaný ako originál - primárne kvôli svojmu egu. Rozhodujú výsledky. Prestaňte sa snažiť vymyslieť niečo nového. Obchod, reštaurácia, výrobný podnik, škola... myšlienky, ktoré si môžete požičať - myšlienky u ktorých vidíte, že naozaj fungujú - sú všade! Požičajte si slobodne a často. 
5.Byť videný znamená všetko
Ľudia, ktorý dostávajú príležitosť sú tí, ktorých je vidno. Väčšinu času venujte vytváraniu skvelých vecí, ale aspoň 10 % svojho času sa snažte získať pozornosť dôležitých ľudí. Zákazníci, majitelia firmy, média... nikto vás neobjaví sám od seba. Musíte im pomôcť, aby vás našli.
6.Stále niečo uberte
Projekty, reporty, rozhodnutia... stále budete mať pokušenie ešte niečo pridať, aby to bolo lepšie. Čím viac sa odstraníte, tým viac priestoru dostanete na to, čo ešte ostane.Platí preto, že čo vypustíte, je rovnako dôležité ako to, čo necháte.
7. Ľudia, ktorí toho najmenej povedia majú najviac čoho povedať
Chválenkár je len zásterou neistoty. Naozaj sebavedomý človek je tichý a nenápadný. Pohybujte sa v ich okolí. Keď prehovoria budete radi, že ste boli u toho.

8. Vaši rodičia sú omnoho chytrejší, ako si myslíte
A chcú po Vás iba to najlepšie. A stále tu budú pre vás. A nebudú tu stále. Ublížia vám preto, keď im čas od času zavoláte?
9. Stále sa učte "za pochodu"

Čakať na to, keď budete pripravený znamená čakať večne. Vo fáze prípravy môžete nájsť milión dôvodov, prečo to ešte trochu odložiť. Verte si. Naučte sa potrebné minimum a potom sa do toho pusťte. Robte chyby, upravujte, prispôsobujte a získavajte omnoho väčšie skúsenosti "za pochodu". Ušetrite čas a dosiahnete toho viac.
10. Keď dávate, neočakávajte niečo na oplátku
Vaša pomoc druhým sa vám nevráti. Za vaše obete nepríde odmena. Ľudia, ktorým poradíte, pomôžete sa rozvinúť a s ktorými spolupracujete vám za pár rokov ani nezavolajú ako sa máte. Dávajte preto pozor, že chcete dávať, potom nikdy nebudete sklamaný. 
11. Budete ľutovať iba to, čo sa rozhodnete NEspraviť
Ak sa niekedy pozriete späť vo svojom živote, nebudete ľutovať veci, ktoré ste spravili - ľutovať budete tie, ktoré ste nikdy nespravili. Či to bolo už kvôli nedostatku sebavedomia, peňazí, alebo strachu z niečoho neznámeho. Postupujte rozumné riziko a verte si, že zvládnete akékoľvek výzvy. Keď už nič iného, tak zažijete v živote omnoho viac zábavy a získate skúsenosti.

Pôvodný článok Jeffa Hadena, ktorý vyšiel na Business Insider si môžete prečítať TU . Upravil a volne preložil Csabi

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára