pondelok 6. januára 2014

Ako zmeniť váš život: Príručka užívateľa

„Nikdy sa ti nepodarí zmeniť tvoj život, ak nezmeníš to, čo robíš každý deň.“ – Mike Murdock
Začnite s jednoduchým výrokom: Kým chcete byť?
Dúfate, že sa jedného dňa stanete spisovateľom, hudobníkom, dizajnérom, programátorom, maliarom, podnikateľom alebo expertom v určitej oblasti?
Ako sa tam dostanete? Napíšete si to, čo chcete na kúsok papiera, dáte do sklenej fľaše a hodíte to do rieky dúfajúc, že sa to splní? Nie. Vesmír vám to určite nesplní. Vy to splníte!
Určujete si veľké ciele, ktoré chcete dokončiť do konca roka alebo za tri mesiace? Jasne, ale ani to nezaručí, že tie ciele dosiahnete. Vlastne, ak sa pozriete na väčšinu príkladov z vášho života, určovanie si dlhodobých cieľov príliš často nefunguje. Koľkokrát bola táto stratégia úspešná?
V tomto článku by som chcel odhaliť jeden zákon, ktorý mi na základe niekoľkých experimentov priniesol veľké výsledky:
Nikdy sa vám nepodarí niečo zmeniť, pokiaľ to nebudete robiť denne.
Skúsil som týždenné akčné kroky, skúšal robiť veci každý druhý deň, skúšal som veľké mesačné ciele a veľa iných stratégií. Ani jedna z nich nefungovala tak dobre ako denné zmeny.
Ak nie ste ochotní spraviť denné zmeny, tak asi nechcete naozaj zmeniť váš život. Asi sa vám iba páči myšlienka, že sa naučíte hovoriť do španielsky, kresliť, hrať na gitaru, programovať, atď. Ale v skutočnosti to nechcete robiť.
Ak chcete niečo zmeniť, robte to každý deň. Poďme sa teraz pozrieť, ako na to!

Ako zmeniť želanie na každodennú zmenu

Poďme si vymenovať niekoľko bežných želaní.
  • Schudnutie
  • Napísanie knihy
  • Prestať odkladať dôležité veci
  • Zamilovať sa
  • Byť šťastný
  • Cestovať po svete
  • Piť veľa vody
  • Naučiť sa po španielsky
  • Ušetriť peniaze
  • Spraviť viac fotiek
  • Prečítať viac kníh
Ako zmeniť tieto bezmocné želania na každodenné zmeny? Porozmýšľajte nad tým, čo by ste mohli robiť každý deň, čo by prenieslo tieto želania do reality alebo by vás to aspoň priblížilo bližšie ku vášmu cieľu. Niekedy to nie je celkom ľahké, ale poďme sa pozrieť na pár nápadov:
Chudnutie – začnite sa prechádzať každý deň, najprv 10 minút, po týždni zvýšte na 15 minút, potom 20….keď ste schopní chodiť 30-40 minút denne, je na čase zmeniť niečo iné – pite čistú vodu namiesto sladených nápojov.
Napíšte knihu – píšte 10 minút denne.
Prestať odkladať dôležité veci – Už počujem tie ironické poznámky o tom, ako budú ľudia čeliť prokrastinácií neskôr. Ale vážne, každodenné akcie: nastavte si vaše Najdôležitejšie úlohy každé ráno, potom na nich pracujte aspoň 30 minút, kým si zapnete prehliadač a skontrolujete si Facebook.
Zamilovať sa – choďte každý deň na miesto, kde môžete stretnúť nových ľudí. Alebo každý deň robte niečo, čo vás za chvíľu spraví neodolateľnou osobou.
Byť šťastný – robte každý deň niečo, čo zlepší tento svet, pomáhajte ľuďom.
Ušetriť peniaze  – začnite sa zbavovať malých výdajov. Začnite variť a jesť doma. Predajte auto a namiesto toho bicyklujte, prechádzajte sa alebo choďte vlakom/autobusom. Začnite sa obzerať po menšom dome. Robte veci, ktoré sú zadarmo, namiesto toho, aby ste si stále niečo kupovali.
Cestovať po svete – ušetrite peniaze. Alebo začnite predávať vaše veci, takže vám ostanú iba veci, ktoré naozaj potrebujete a pomôžete sa vydať na cesty.
Pite veľa vody – pite pohár vody hneď po zobudení a potom vždy, keď si spravíte prestávku od práce.
Naučiť sa po španielsky – kúpte si španielčinu pre začiatočníkov a nejaké španielske nahrávky a venujte sa tomu každý deň aspoň 30 minút.
Robiť viac fotiek – foťte sa na obede a dajte to na Instagram.
Čítať viac kníh – čítajte každé ráno a každý večer.
Chápete už? Jasne, že niektoré moje nápady nie sú najlepšie, ale vy si môžete vymyslieť niečo, čo bude najlepšie pre vás. Hlavné je, aby ste to robili každý deň.

Ak chcete niečo zmeniť, začnite hneď teraz!

Ako ale aplikovať takúto zmenu na váš život? Táto metóda je celkom jednoduchá a ak ju skutočne použijete, nemôžete zlyhať.
  1. Zmeniť môžete iba jednu vec v jeden časový úsek. Samozrejme, že toto pravidlo asi porušíte, ale potom nebuďte prekvapení, že zlyháte. Snažte sa zmeniť jednu vec za mesiac a až potom začnite rozmýšľať nad druhou. A druhú zmenu začnite iba vtedy, ak ste s tou prvou boli úspešní.
  2. Začnite v malom. OK, toto sa na našom blogu opakuje asi miliónkrát. A aj tak to nikto nedodrží. Začnite s 10 minútami a menej. 5 minút je ešte lepšie, ak je to ťažká zmena. Ak aj tak zlyháte, znížte to na 2 minúty.
  3. Robte to každý deň v rovnaký čas. Nemyslím skutočne na minútu presne, ale robte to hneď po nejakom spúšťači, ktorý sa opakuje každý deň – po šálke kávy, ktorú ráno vypijete, potom, čo dorazíte do práce, potom, čo prídete domov, potom, čo si umyjete zuby, po sprche, po raňajkách, po obede, po zapnutí počítača, atď.
  4. Spravte ku niekomu obrovský záväzok. Alebo aj ku viacerým ľuďom. Uistite sa, že je to niekto, koho názor rešpektujete. Napríklad, ja som dal svojmu najlepšiemu kamarátovi záväzok, že každý deň budem čítať hodinu denne. Záväzky som dal aj iným kamarátom, vám, čitateľom a aj členom mojej rodiny.
  5. Zodpovedajte sa. Zoberme si ako príklad záväzok, ktorý som dal môjmu kamarátovi…každý deň mu zavolám a poviem mu, ako dlho som čítal a či som dodržal môj záväzok – môžete to tiež zavesiť na Facebook alebo Twitter, môžete niekomu poslať email, zaznačiť to do kalendára alebo to tej osobe jednoducho povedať. Iba sa uistite, že sa zodpovedáte každý deň, nie každý mesiac. A uistite sa tiež, že vás tá osoba kontroluje. Ak vás nekontrolujú, nájdite si niekoho iného.
  6. Určite si dôsledky. Najdôležitejší dôsledok toho, či sa zmeniť alebo nezmeniť je ten, že ak sa nezmeníte, ľudia vás budú rešpektovať menej a váš život sa nijako nezmení. Zostanete tam, kde ste. Ak sa vám podarí zmeniť, ľudia vás budú rešpektovať a budete pre nich inšpiráciou. Použite vašu kreativitu a vymyslite si iné dôsledky: jeden môj kamarát sľúbil, že zje konzervu pre psy, ak vynechá jeden deň zo svojho záväzku. Ja som si sľúbil, že ak sa mi môj záväzok nepodarí dodržať, zaspievam na hlavnom námestí v Bratislave pesničku. Dôsledky môžu byť tiež pozitívne – veľká odmena každý týždeň, ak nevynecháte ani jeden deň.
  7. Užívajte si tú zmenu. Ak to neurobíte, tak sa radšej rozhodnite zmeniť niečo iné. Ak vaše denné akcie pre vás znamenajú ďalšie povinnosti, tak to robíte zle. Nájdite si spôsob, ako si to užiť. Inak sa vám to nepodarí udržať. Alebo si rovno nájdite niečo iné, čo chcete zmeniť a nech je to niečo, čo si budete užívať.
To je všetko. 7 celkom jednoduchých krokov a práve sa vám podarilo zmeniť váš život. Ani jeden z týchto krokov nie je nemožný – faktom je, že ich môžete začať robiť ešte dnes.

Takže čo sa chystáte zmeniť ešte dnes?

Autor článku: 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára